Behandelingen

Acupunctuur – Moxa – Cupping – Ooracupunctuur

Acupunctuur

Patroondifferentiatie

De patroondifferentiatie  in de Traditionele Chinese Geneeswijzen, die eigenlijk de energetische balans is, wordt gesteld aan de hand van vier criteria. De combinatie van zowel de anamnese, de polsobservatie, de tongobservatie en de algemene observatie laat toe om een volledig beeld van de patient te krijgen.

  1. Anamnese : een uitgebreid vraaggesprek heeft als doel een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de algemene toestand van de patient.
  2. Tongobservatie : op basis van de vorm, kleur, glans en beslag van de tong kan een eventuele deficiëntie van energie in bepaalde organen worden gezien. Elk orgaan heeft zijn eigen zone op de tong (vb. Hart op de tongpunt, maag en milt in het midden van de tong). Wees dus niet bevreemd als aan u wordt gevraagd om uw tong uit te steken.
  3. Polsobservatie : de kracht waarmee de pols klopt op drie verschillende locaties geeft een beeld van de energetische kwaliteit van de organen. Criteria voor de polsslag zijn onder andere snelheid, sterkte en regelmaat
  4. Algemene observatie : Er zijn vier parameters van belang in de algemene observatie, namelijk zien, voelen, horen en ruiken. Als we spreken over algemene observatie spreken we over de dagdagelijkse zaken die u ziet aan uw vrienden en familie. Bijvoorbeeld wallen onder de ogen, hese stem, rimpels, droge huid,… Ook deze kenmerken kunnen in combinatie met de andere zaken wijzen op een verstoring van de energie.

Behandeling

Acupunctuur is de meest gekende manier van behandeling binnen de Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG). Er zijn meer dan 350 acupunctuurpunten, allemaal gelegen op verschillende meridianen, die kunnen worden aangeprikt. Op basis van het gemaakte energetisch bilan van de acupuncturist worden verschillende punten aangeprikt met als doel het laten circuleren en in balans brengen van energie. De naalden die worden gebruikt zijn heel fijne steriele wegwerpnaalden (minder dan 0,30 mm).

Moxa

Bij moxatherapie maakt men gebruik van moxastaven of kleinere moxasticks, al dan niet op de naald geplaatst.  Moxa zorgt ervoor dat warmte in het lichaam doordringt waardoor je energie krijgt. Bovendien is dit een heel aangename sensatie. Moxa bestaat uit het bijvoetkruid (Artemisia Vulgaris) dat wordt gedroogd en fijngestampt. Dit gruis wordt los gebruikt of tot een moxastaaf gerold. Kenmerkend voor dit kruid is de hoge verbrandingstemperatuur waardoor er een diepgaande warmte ontstaat. De moxastaaf verwarmt de huid en acupunctuurpunten met als doel de bloedcirculatie en Qi, de levensenergie in het lichaam, te stimuleren. Moxa heeft de eigenschap om langzaam en heftig te branden terwijl het een krachtige infrarode straling afgeeft.

Tijdens de behandelingen wordt er begonnen met het moxeren van een aantal basispunten in een welbepaalde volgorde. Zo worden de belangrijkste meridianen geharmoniseerd. Dit verhoogt het effect van de behandeling. Nadien wordt er op de pijnpunten of de punten in functie van de klacht gemoxeerd. Moxabehandeling wordt vaak complementair gebruikt  bij een acupunctuurbehandeling. Moxa wordt voornamelijk gebruikt om Yang te ondersteunen, koude uit de meridiaan te verdrijven en de circulatie te bevorderen. Onmisbaar bij de behandeling van o.a. chronische peesontstekingen en interne koude.

Cupping

Deze behandelingstechniek creëert op de huid een vacuüm met behulp van glazen bollen. Het vacuüm wordt door middel van een pompje gecreëerd. Het onderliggende idee is het stimuleren van de bloedcirculatie, waardoor stagnaties (blokkade van energie) worden opgehoffen. In sommige gevallen worden de cupjes verwarmd. Er bestaan verschillende vormen van cupping (dry en wet cupping). In de praktijk wordt alleen dry cupping uitgevoerd.

Soms zijn er door de vacuümkracht achteraf rode of paarse plekken zichtbaar. Dit is geen abnormaal verschijnsel en lost zichzelf meestal op binnen een paar dagen na de behandeling.

Hoe lang de cupjes blijven staan is afhankelijk van de te behandelen aandoening.

Cupping is o.a. doeltreffend bij nek-, schouder- en rugklachten maar kan ook helpen bij beginnende griep en chronische hoest.

Ooracupunctuur

Ooracupunctuur, ook gekend als Auriculo Therapie, is een eerder Westerse vorm van acupunctuur en bestaat uit het aanbieden van prikkels aan het oor om het zelfregulerende of zelfgenezend vermogen van het lichaam te bevorderen. De achterliggende filosofie is dat de oorschelp een reflectie is van het lichaam.

De oorsprong van de auriculo therapie ligt in de jaren ’50 in Frankrijk in Lyon door dr Paul Nogier. Hij werkte de map uit die wordt gebruikt om de specifieke organen of systemen te behandelen.

Paul Nogier had vooral veel succes bij moeilijke kwalen als migraine, zenuwpijnen, allergieën en verslavingen. Vooral bij migraine was zijn methode overduidelijk een schot in de roos.

Bij ooracupunctuur wordt meestal gewerkt met kleine verblijfsnaalden. Het voordeel hiervan is dat ze langer kunnen aanwezig blijven en zo een versterkend effect kunnen hebben.